Spiselig kemi
Ny Prisma
Fysik og kemi 8
Skole:     Navn:  Klasse:

 

Opgave 1

 

 Fødevarens energiindhold er angivet på varedeklarationen. Hvilken måleenhed angiver energiindhold i fødevarer?

Sæt et kryds.

kilogram
kWh
kilojoule
kg
watt
pascal

Opgave 2

I fødevarer er der tre vigtige kemiske forbindelser, som vores krop har brug for. Hvad hedder de?

Sæt kryds ud for rigtigt eller forkert.

Der er 6 linjer. Sæt et kryds ud for hver linje.

  Rigtigt Forkert
Kulhydrater
Alkoholer
Proteiner 
Fedtstoffer
Baser
Alkaner

Opgave 3

Kulhydrater kan inddeles i tre hovedkategorier: mono-sakkarider, di-sakkarider og poly-sakkarider.

Vælg de rigtige kulhydrater under de tre kategorier i skemaet.

Mono-sakkarid Di-sakkarid Poly-sakkarid
 

Opgave 4

Et fedtstof-molekyle.

Brug din viden om fedtstoffer til at afgøre, om udsagnene er sande eller falske.

Sæt kryds ved sandt eller falsk ved hvert udsagn.

  Sandt Falsk
Fedtstoffet indeholder 2 umættede fedtsyrer.
Fedtstoffet indeholder 3 umættede fedtsyrer.
Fedtstoffet indeholder helium-atomer.
Fedtstoffet indeholder kulstof-atomer. 
Fedtstoffet indeholder 3 forskellige slags atomer.
Fedtstoffet består af 4 fedtsyrer.

Opgave 5

En fedtsyre kan være mættet eller umættet.

A

B

C
D

 Sæt kryds ud for mættet eller umættet.

Der er 4 linjer. Sæt et kryds ud for hver linje.

  Mættet  Umættet
Fedtsyre A
Fedtsyre B
Fedtsyre C
Fedtsyre D

Opgave 6

Fedt kan inddeles i animalsk og vegetabilsk fedt. Afgør, hvilken kategori fedtstofferne nedenfor tilhører.

Sæt et kryds i hver række ved animalsk eller vegetabilsk.

  Animalsk Vegetabilsk
Olivenolie
Vindruekerneolie

Svinefedt
Rapsolie
Smør

Opgave 7
 

Proteiners byggesten.

Det er vigtigt for vores sundhed, at vores føde indeholder tilstrækkeligt mange proteiner. Brug din viden til at afgøre, om nedenstående udsagn om proteiners opbygning er sande eller falske.

Sæt kryds ved sandt eller falsk ved hvert udsagn.

  Sandt  Falsk
Alle proteiner indeholder nitrogen. 
Alle proteiner indeholder natrium.
Proteiner er store organiske molekyler.
Proteiner er opbygget af vandmolekyler.
Proteiner er opbygget af aminosyrer.

Opgave 8

Det er vigtigt, at vores kost indeholder calcium-ioner, så kroppen kan danne kalk, CaCO3.

Hvad hedder calcium-ionen i kalk?

Der er 6 svarmuligheder. Sæt et kryds.

C--
Ca++
K+
Ca+
Ca--
C++

Opgave 9

De fleste fødevarer indeholder tilsætningsstoffer. Det kan fx være konserveringsmidler, anti-oxidanter, aromastoffer, konsistensmidler og farvestoffer.

Du skal i skemaet afkrydse virkningen af de forskellige tilsætningsstoffer.

Der er 5 rækker. Sæt et kryds i hver række.

  Konser-veringsmidler Antioxidanter Aromastoffer Konsistens-midler Farvestoffer
Modvirker harskning af fødevarer.

Giver fødevarer en bestemt lugt og smag.

Modvirker, at blandinger af fedtstof og vand skiller.

Sinker fordærvelse af fødevarer.

Giver fødevarer en bestemt farve.

Opgave 10

Din krop har også brug for natrium. Det indtages som NaCl.

NaCl har flere navne. Hvilke?

Der er 6 svarmuligheder. Sæt to kryds.

Natrium-calcium
Natrium-chlorid   
Magnesium-salt
Køkkensalt
Natrium-chlor 
Natrium-salt

Opgave 11

Din krop har brug for mineraler. Brug din viden til at afgøre, om nedenstående udsagn om mineraler i fødevarer er sande eller falske.

Sæt kryds ved sandt eller falsk ved hvert udsagn.

  Sandt Falsk
Mineraler er mono-sakkarider.
Jern er vigtigt for vores blod.
Jernpiller indeholder metallisk jern.
Kalk er vigtig for dannelsen af spyt.
Kalk er vigtig for knoglerne.
I Danmark er det nødvendigt med kosttilskud af NaCl for at dække kroppens behov.

Opgave 12

En cola har en pH-værdi på 3.

 

 

 

 

 

Sæt kryds ved rigtigt eller forkert ved hvert udsagn.

  Rigtigt Forkert
Cola er en svag syre.
Cola farver lakmus blå.
Cola farver lakmus rød.
Cola er en svag base.
Cola styrker tænderne.
Alle sodavand er basiske. 

Opgave 13

To mono-sakkarider kan reagere med hinanden og danne vand og di-sakkarid.

___________ + _____________ C12H22O11 + H2O

Hvad er formlen for et monosakkarid?

Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds.

C12H6O12
C12H22
11 H2O
C6H12O6
C6H11O6

Opgave 14

Din krop producerer mange forskellige slags enzymer. Brug din viden til at afgøre, om nedenstående udsagn om enzymer og deres funktion er sande eller falske.

Sæt kryds ved rigtigt eller forkert ved hvert udsagn.

  Rigtigt Forkert
Enzymer er katalysatorer, der får en kemisk reaktion til at foregå hurtigere.
Enzymer er en speciel slags poly-sakkarider.
Enzymer er en speciel slags proteiner.
Enzymer er en speciel slags fedtsyre.
Enzymer i spyt fremmer nedbrydningen af stivelse.
Enzymer giver blodet den røde farve.

Opgave 15

Varedeklaration for salami og skinkepålæg.

Sammenlign varedeklarationerne for de to fødevarer.

Sæt kryds ved sandt eller falsk ved hvert udsagn.

  Sandt Falsk
Energiindholdet er størst i salamien.
Der er mest fedt i skinkepålægget.
Skinkepålægget indeholder anti-oxidanter.
Der er mere protein end fedt i salamien.
Det er bedst med salamien, hvis du er på slankekur.